top of page

OM INQUIRY BASED STRESS REDUCTION (THE WORK)

Inquiry Based Stress Reduction (IBSR), som också kallas "the Work", är en metod för att ifrågasätta de automatiska tankar som vi alla går runt med - tankar som skapar allt från lidande, stress och otillfredsställelse i våra liv. IBSR har mycket gemensamt med både buddhistisk meditation och KBT-psykologi. Metoden är förrädiskt enkel: tillsammans med en samtalspartner hittar man de tankar som skapar lidande och stress i ens liv. Sedan går man igenom en samling frågor för att undersöka i vilken utsträckning ens tanke verkligen är sann.

Det som gör IBSR så kraftfullt är själva sättet att ifrågasätta våra tankar på. Metoden går inte ut på att undersöka tanken med intellektet. Istället är det en slags "verbal meditation", där vi uppmuntras att känna och uppleva alla aspekter av tanken, och de känslor som den väcker. Metoden öppnar ögonen för det sätt på vilket våra tankar skapar lidande i vardagen. När vi väl sett det är det ofta omöjligt att gå tillbaka till vårt gamla sätt att tänka. Tanken släpper taget om en, utan att man själv behöver släppa taget om tanken.

 

När man lär ut IBSR brukar man ibland likna en smärtsamm tanke vid en gummislang i skogen, som en förbipasserande tror är en orm. Med tanken "det är en orm" blir personen rädd, stresshormonerna i kroppen rusar runt och personen blir spänd i sina muskler. Om man sedan får klart för sig att det är en gummislang man har att göra med är det plötsligt väldigt svårt att få sig själv att bli rädd igen. Med den nya tanken, "detta är en gummislang", han man genomskådat det som skrämde en och plötsligt ser rädslan nästan orimlig ut.

Många av de tankar vi bär på i vardagen, "jag borde vara smalare", "jag borde ha kommit längre i min karriär" eller "jag måste ha en ny bil för att kunna vara lycklig" kan på samma sätt ifrågasättas med IBSR. Det som kvarstår när vi undersökt våra stressande eller smärtsamma tankar är en frid som går djupare än vanlig terapi, och som oftast kommer snabbare än med vanlig meditation.

Det går att skriva och prata mycket om IBSR, men själva känslan är svår att fullt ut kommunicera i ord. Det är först när man provat några gånger som resultatet blir tydligt för en, och då är det svårt att sluta :)

HUR FÅR JAG REDA PÅ MER?

The Work grundades av en kvinna som heter Byron Katie. Trots att jag upplever hennes metod som både effektiv och spännande tycker jag att hennes sätt att lära ut the Work på ibland kan vara missvisande och förvirrande för nybörjare. Om du är intresserad av att veta mer om hur the Work funderar rekommenderar jag istället min vän Ernest Holm Svendssens podcast "How the Work works", som finns på http://www.theartofbeinghuman.dk/podcasts.html. Ernest har också skrivit en bra bok om IBSR som finns här: https://www.amazon.com/Stories-that-Screw-Step-Step-ebook/dp/B07H45561J

bottom of page